Authenticiteit, het eerste probleem in influencer marketing.

Authenticiteit, het eerste probleem in influencer marketing.

In de afgelopen jaren is influencer marketing een centraal element geworden in de marketingstrategieën van merken.

Geen enkele sector wijkt af van de regel, van mode tot fitness tot luxe. Adverteerders verdubbelen hun inspanningen om de influencers te vinden die hen in staat stellen om hun publiek het meest effectief te bereiken. Hoewel steeds meer merken deze methode gebruiken toch is het nog steeds moeilijk om ze te implementeren. Het gaat niet altijd over een samenwerking met de meest beroemde influencer, maar eerder om het vinden van de influencer die de juiste boodschap overbrengt aan zijn publiek. Gebruikers vragen meer dan ooit naar authentieke en eerlijke content. Het is daarom essentieel voor een influencer om te verzekeren dat het product of de dienst die hij promoot in lijn is met zijn waarden en resoneert bij zijn publiek.

Auxipress ontleedt voor u de elementen voor de succesvolle influencers van morgen. Nieuwe platformen, nieuwe manieren om uw publiek aan te spreken… Een bloeiend beroep onder de loep.

Livestream, het format van de toekomst?

Het format video werkt aantoonbaar het beste als het on influencing aankomt, maar livestreamen laat toe om nog een stapje verder te gaan op het vlak van gebruikservaring. Live heeft als voordeel dat het een levend format is, waar internetgebruikers rechtstreeks met de influencers die ze volgen kunnen communiceren, in tegenstelling tot een vooraf voorbereidde video. Het format zal dan ook zijn kracht vinden in zijn authentieke en spontane karakter. Internetgebruikers voelen zich hierdoor meer verbonden met de influencer. Ze creëren een bijzondere emotionele band met hem en voelen zich meer betrokken bij de relatie.

De opkomst van Twitch in 2020 beaamt deze wens van internetgebruikers om in realtime te kunnen deelnemen aan een discussie. Content wordt live gestreamd, ongefilterd, en het is die authenticiteit die aanspreekt. Twitch zorgt voor een sterkere verbondenheid dan andere platformen, omdat kijkers hier actief kunnen deelnemen aan de video. Ze beantwoorden vragen en kunnen reageren op de inhoud via een live-chat. Voor merken belooft dit een verhoogd engagement en een geweldige manier om producten en diensten onder de aandacht te brengen. Op het platform zijn verschillende manieren om samen te werken met een influencer denkbaar. Het kan gaan van klassieke product placement, tot live product gebruik, tot het testen van een spel of zelfs een wedstrijd waarmee de community exemplaren kan winnen. Er zijn tal van mogelijkheden.

Het platform evolueert en kan niet langer geassocieerd worden met enkel gaming, aangezien de behandelde onderwerpen gediversifieerd zijn sinds de eerste lockdown begin 2020. Het platform tekende toen een kijkcijfergroei van 50% op, volgens het Franse bureau Médiamétrie. Ook het publiek groeit en diversifieert. Dit geeft merken een kans om een groot publiek op een effectieve manier te bereiken. Het Chinese telecombedrijf Xiaomi heeft deze boodschap begrepen en besloot om in 2021 in zee te gaan met onder andere Gotaga, een van de meest invloedrijke Franse streamers. Deze samenwerking stelde het merk in staat om tussen 27 juni en 26 juli 2021 304.659 unieke bezoekers te bereiken. Xiaomi is absoluut niet het enige voorbeeld dat zo aangehaald kan worden. Ook andere merken, zoals Apple of Ubisoft, zijn aan de race begonnen. De aanzienlijke middelen die deze kolossen aanwerven, bewijzen het vertrouwen dat ze stellen in het potentieel van het platform. Op dit moment worden er zo’n 69 kanalen gesponsord door Apple en 223 door Ubisoft (Altnext).

Zoals deze voorbeelden aantonen zullen de partnerschappen tussen merken en streamers op Twitch zich de komende tijd steeds meer ontwikkelen. Gezien de evolutie van het publiek, dat altijd meer transparantie en authenticiteit vraagt, kunnen afvragen of deze opkomende platforms, die zich toespitsen op livestreaming, niet het potentieel hebben om Instagram, het huidige nummer één netwerk voor influencers, te onttronen.

Op weg naar aangepaste influencers

Een grote verschuiving in de influencer wereld betreft het profiel van influencers die interessant zijn voor merken. Momenteel daalt de betrokkenheid van het publiek op Instagram. Gebruikers van sociale media zijn zich bewust van de partnerschappen tussen grote influencers en merken. Ze gaan dus op zoek naar meer menselijke inhoud die dichter bij hun realiteit staat. Beroemde influencers die uiteindelijk weinig verbonden zijn met hun publiek kunnen niet aan deze behoefte voldoen. Een van de oplossingen om op deze verandering in te spelen is om gebruik te maken van nano- (met enkele duizenden abonnees) en micro-influencers (met minder dan 25.000 abonnees). Kenmerkend is dat deze een kleinere gemeenschap hebben, maar een meer authentieke vertrouwensrelatie met hun publiek. Deze influencers hebben het voordeel dat ze inhoud publiceren waarmee hun publiek zich identificeert, dat dichter bij hun dagelijks leven staat. De kleine omvang van hun gemeenschap maakt ze toegankelijker, waardoor uitwisselingen vergemakkelijken.

Nano- en micro-influencers worden voornamelijk gedreven om onderwerpen te bespreken die hen na aan het hart liggen. De meesten kiezen daarom voor partnerships die aansluiten bij hun waarden en die van hun publiek. Deze oprechtheid geeft hen de positie van echte influencers waarvan de mening bijna net zo zwaar doorweegt bij de uiteindelijke aankoopbeslissing als een vriend of familielid.

Een op vier jonge Belgen (16 tot 24 jaar oud) zegt zo in de afgelopen drie maanden een aankoop te hebben gedaan op advies van een influencer (SMI Barometer 2021).

Al deze elementen zorgen ervoor dat merken zichzelf de mogelijkheid bieden om zeer betrokken doelgroepen te bereiken door met hen samen te werken. Vergeleken met beroemde influencers, zoals Thibault Courtois (7.7 miljoen abonnees) met een gemiddelde betrokkenheid van 1.7%, kunnen nano- en micro-influencers opscheppen met een gemiddeld percentage tussen 5.7% en 8% (Influencer MarketingHub).

Er bestaan naast micro-influencers ook andere influencer types die minder voorkomen maar even veelbelovend zijn. De werknemer-influencer is hier een goed voorbeeld van. Consumenten zijn vandaag meer dan ooit op zoek naar een authentieke ervaring. Een fenomeen dat van deze trend afstamt is het verlangen van gebruikers om te weten wat er achter de schermen van bedrijven speelt. Ze zijn zeer benieuwd om te weten te komen hoe een dag van een werknemer eruitziet, hoe producten gemaakt worden, etc. Dit fenomeen accepteren en het spel meespelen wordt gezien als bewijs dat een bedrijf transparant en oprecht is. Deze waarden leveren meerwaarde in een periode waarin het vertrouwen in merken in vrije val is.

Door deze observaties geven meer en meer bedrijfsleiders sommige werknemers een influencerrol. Zo kunnen zij het leven binnenin het bedrijf delen met hun klanten en volgers. Men kan verwachten meer van dit type content te zien verschijnen in de komende maanden, vooral op TikTok. Dit platform is namelijk zeer geschikt voor dergelijk format.

De influencer markt is vandaag verzadigd en zal in de komende maanden ingrijpende veranderingen ondergaan. De eisen en consumptiegewoonten van het publiek zijn aan het veranderen. Het is essentieel dat marketingspecialisten zich snel aanpassen aan deze veranderingen om succesvol te blijven.

 

Dankzij onze knowhow en expertise op het gebied van Social Media en analyse van de media en data, kan Auxipress u helpen de influencers te identificeren die zullen bijdragen tot de naambekendheid van uw merk.

Neem contact op met onze experts voor meer informatie.

Élevons votre marque.
Travaillons ensemble.

Contactez-nous
TOP