Auxipress was op het CES in Las Vegas!

Auxipress was op het CES in Las Vegas!

Dag 1

Een eerste verslag van ons team dat een bezoekje bracht aan het CES (de Consumer Electronic Show) in Las Vegas, om er kennis te maken met de nieuwste innovaties die ons dagelijks leven ingrijpend zullen veranderen. Onze technofielen ontdekten er de laatste nieuwigheden op gebied van hightech in de transport-, vastgoed- en medische sector.

Dit is hun verslag…

We konden gisterenavond genieten van een ‘pre-CES’ tijdens een wandeling op de Las Vegas Boulevard waar Intel een show organiseerde bij de Bellagio. Een marketingstunt van Intel om hun nieuwste processor te lanceren.

Nog maar net binnen op de beurs viel ons oog al op de stand van LG.

Het tijdperk van de rechthoekige beeldschermen op hun stand is over. De OLED-schermen nemen nu alle mogelijke en denkbare vormen aan. De behoefte om in een rechthoek te blijven steken, is over. Weg met de 4K, leve de 8K! Ook het formaat wordt steeds en ongelimiteerd groter.

Hierna gingen we langs bij Huawei. Dit bedrijf zal binnen korte tijd zonder twijfel de grootste leverancier van mobiele apparaten worden. Ze stemmen het hoofddeel van hun gamma af op de Mate Pro 10, hun toestel in het duurdere segment. Maar het is overdreven om hun apparaat te vergelijken met een Amerikaans docking station, een standaard mobiel toestel. Ze hebben hun verbindingsalgoritme herwerkt en beloven een verdubbeling van de snelheid.

We vonden ook een hinderpaal voor de Mate 10 Pro en zijn docking station. De module met aansluitingen voor een scherm, een toetsenbord of andere toestellen is nogal log. Zal dit de laptop vervangen? Waarschijnlijk enkel voor de pendelaars in Europa, binnen enkele jaren. Dit blijft een piste om te volgen, gezien de stijging in vermogen van de processors bij Huawei… en haar concurrenten.

Laten we besluiten bij de nieuwigheden bij Huawei. Ze hebben hun domoticasysteem nog verbeterd, wat toelaat om heel het beheer van je huis te regelen met de Mate Pro 10.

Praten over smartphones, is praten over connectiviteit. En de nabije toekomst lijkt nog beter en sneller geconnecteerd te worden dan vandaag.

Focus op Canon en Nikon

Fotografen, ook voor jullie enkele nieuwigheden, en wel van Nikon en Canon, waar de toestellen en de lenzen steeds krachtiger, efficiënter… en duurder worden.

Een trend die erg aanwezig is dit jaar is de geconnecteerde auto.

Zie je het verschil? Er is geen stuur meer! Uit een lezing door Mercedes blijkt dat het stuur nog maar 30 jaar zal bestaan. Je auto zal je tweede bureau worden. Je zal er alles in kunnen doen, dankzij een ultrasnelle verbinding.

Wat we vooral onthouden is dus dat alles draait rond connectiviteit dit jaar. Alles is intergeconnecteerd en wordt steeds sneller verzonden. Dé boodschap om niet te vergeten vandaag: ‘Give me all. Give it immediately!’

Wat kunnen we anders doen dan deze eerste dag afsluiten met enkele op en top Amerikaanse gadgets, typisch voor het CES. En de award gaat naar: het bedrijf Furion Design, voor een mobilhome met ingebouwde helikopter.

Dag 2

Ik wil mijn verslag vandaag beginnen met een anekdote. Het is 12.04u en er is al een enorme menigte op de been in de centrale hal wanneer de grootste vijand van een beurs als deze toeslaat: een elektriciteitspanne! Gelukkig is alles verholpen zo’n anderhalf uur later.

We keren nog eens terug naar LG, naar hun videoprojector met korte focus. Deze bereikt onwaarschijnlijke resoluties en maakt gebruik van lasertechnologie: the sky is the limit! We zitten op zo’n 20 centimeter van de muur voor full HD op een scherm van 3 meter diameter. Op 12 centimeter afstand is dit zelfs nog 2,5 meter diameter. We moeten ervan duizelen! Zoveel mogelijkheden qua verbindingen, draadloos of met kabel…

We zien meer en meer smartphones met een dubbel scherm. Ik erger me altijd aan media die het scherm in twee knippen, maar dit biedt een voordeel aan zij die ermee moeten werken.

Wat de klassieke verbindingen betreft: op het CES hoor je niks anders dan HDMI 2.1. Moest je het nog niet weten: dit laat je toe films in 8K te bekijken via de kabel.

Ons bezoek werd afgerond in de zaal gewijd aan robotica. Robotica is zonder twijfel dé trend van de toekomst. Bij Yamaha vind je een echte krachtpatser. Ik presenteer u: Motoroid, een 100% autonome motor! Ook hier hetzelfde liedje: gedaan met de interface, hij werkt enkel via stemherkenning. Hij gaat van punt A naar punt B op een autonome manier. Ik begrijp dus waarom Mercedes zegt dat we nog maar dertig jaar voertuigen met een stuur zullen meemaken.

Dag 3

Ook dag drie vatten we aan met een dagelijkse wandeling van negen kilometer. Een blauwe lucht en een temperatuur van ongeveer 25 graden.

Ik zou graag mijn verslag beginnen met een korte samenvatting van de conferentie waaraan ik het plezier had mee te werken. Het concept: de geschiedenis van de laatste jaren herproduceren wat betreft technologie. Of korter gezegd: van waar komen we en waar gaan we naartoe? We zijn ons niet bewust van de supersnelle evoluties die ons omringen, en dat biedt opportuniteiten om de zaken terug in hun context te plaatsen.

Laten we terugkeren naar 1968. Een jaar dat ons leven heeft veranderd wat betreft de relatie mens-machine. Want inderdaad: dit toestel dateert al uit de jaren 60. Aanvankelijk had niemand vertrouwen in dat kleine, revolutionaire hulpstuk. Enkel de mensen bij Apple gebruikten zestien jaar later deze technologie. En wie gelooft er nu nog dat dit toestel zal verdwijnen? Kunnen we wel een week zonder computermuis? Dit is dé uitvinding die toeliet om de machine te doen binnendringen in ons dagelijks leven, maar ze heeft ondertussen concurrentie gekregen van enkele nieuwigheden. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

We maken een sprong naar 1969. Kan je je inbeelden dat het ‘ontstaan’ van het internet teruggaat tot dat jaar? We hebben het nog niet over het internet van nu, maar over Arpanet. Ik verwijs jullie door naar Google voor alle informatie hierover. Maar kort samengevat gaat het om het eerste netwerk dat data kon verzenden in de Verenigde Staten.

1972: de eerste videogames op die goede ouwe kathodebuizen. Wie herinnert zich nog Pong? Ik! Dus ja, ik ben al wat ouder. J

1980: de eerste videocamera met cassettes

1981: een belangrijk jaar! De eerste PC van IBM kwam uit en draaide op MS Dos. Besef goed dat het nog maar 35 jaar geleden is dat deze machine het levenslicht zag. Voor sommigen is dat de oertijd. Voor veel experimentele informatici is dit de machine waarop ze hun eerste stapjes hebben gezet. Ik heb persoonlijk enkele fijne herinneringen aan dit toestel en het heeft me het informaticavirus doen oplopen. En sinds toen is alles aan een duizelingwekkende snelheid vooruit gegaan. De technologie werd wereldwijd toegankelijk voor iedereen. De vraag steeg exponentieel en de jaren die volgden waren fascinerend.

1992: Sony brengt zijn beroemde Minidisk uit. Vandaag is het de iPod en de MP3, maar welke jongere had vroeger niet z’n Minidisk?

1995: de eerste flatscreen-tv’s komen uit. Gedaan met de kathodebuizen! Vandaag hangen we geen schilderijen meer aan de muur, maar tv’s. We spreken dan nog niet over HD, 4K of 8K, noch over LED, OLED, GLED of iets anders, maar over plasmaschermen.

1998: de herschrijfbare CD komt uit. Gedaan met de cassettes!

2000 : het eerste Bluetooth-apparaat komt op de markt – slechts 18 jaar geleden. Idem voor de eerste HD-TV.

2001: Microsoft introduceert online gaming en de eerste satellietradio’s ontstaan.

2002: de eerste telefoons met ingebouwde camera zien het levenslicht

2003: de eerste HD-camera en een nieuw ‘plug & play’-protocol. Nog maar 15 jaar geleden was het onmogelijk om iets in je PC in te pluggen zonder allerlei drivers. Vandaag is het veel simpeler: het volstaat de kabel te verbinden.

2005: introductie van de eerste IP-TV.

2006: de eerste Full HD-plasma-TV komt uit, evenals spelconsoles die deze resolutie ondersteunen

2009: de eerste 3D-tv’s komen uit

2011: een revolutie op vlak van connectiviteit: TV, PC en smartphone wordt interconnectief

2012: de eerste 3D-printer wordt gereleaset op Android 4.0

2013: de eerste Ultra HD-TV komt uit. Laten we even stilstaan bij de snelheid waarop alles vandaag evolueert, en hoe belangrijk het is om dit nauw op te volgen. Er waren slechts enkele tientallen jaren nodig om van een kathodebuis naar een plat scherm te gaan. Tien jaar later hadden we HD-resoluties. Slechts zeven jaar later Ultra HD. En nu, twee jaar later, zitten we aan 8K!

2015: lancering van de Apple Watch

Laten we eindigen in 2018, waar men spreekt over Smart Cities. Deze lezing heeft me geïnspireerd en bevestigt nogmaals de rode draad doorheen het CES 2018: Give me all! Give it immediately!

Bij het buitengaan van deze conferentie stelde ik mezelf de vraag: Smart Cities? Tot waar willen de futuristen van het CES 2018 ons meenemen? Ik spendeerde de rest van de dag aan het zoeken naar antwoorden op deze vragen. Het antwoord op deze vraag wordt hieronder geïllustreerd:

An autonomous world. Of course… but is it possible?

Hiervoor heb je een sterke verzendingskracht, geconnecteerde en gekruiste data, etc. nodig. Ik denk dat ik het al heb vermeld, maar alle nodige snelheden en evoluties in verbindingen zijn vandaag de dag technisch al mogelijk.

Een klein evolutieschema:

In feite zou 5G een nog grotere revolutie kunnen worden. Maar zijn we wel klaar voor 5G? De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Op de stand van ZTE maakt men al voor alles gebruik van deze technologie. Ze hebben er hun handelsmerk van gemaakt.

Ze bieden oplossingen aan voor mobiele toestellen, IoT, slimme huizen, videotransmissie, communicatie tussen transport, wegenkaarten, … Met andere woorden: een complete oplossing voor Smart Cities. We praten bij ZTE over transmissie van meerdere gigabits. Ik heb het wel degelijk over ‘all over the world’-verbindingen. Zonder kabelnetwerk dus. Op dit moment testen ze hun technologie op een capaciteit van 20X in 4G LTE (met een theoretisch debiet van 4G LTE 50 Mbps).

Enkel ZTE? Laten we eens gaan kijken bij Qualcomm. Die naam zegt je waarschijnlijk niks. Misschien ken je de naam Snapdragon? Als je geen iPhone hebt, is de kans groot dat je smartphone is uitgerust met een Snapdragon-processor. We hebben het dus over een wereldwijd gekend en vermaard merk. En ook hier: 5G. Zoals bij ZTE zijn al hun ontwikkelingen 5G-compatibel en hebben ze een ultrasnelle transmissiesnelheid. Hier gaan ze nog een stapje verder, want Qualcomm integreert deze componenten reeds in auto’s, waaronder autonome auto’s.

Morgen ga ik nog eens langs bij Intel en daar blijkt dat zij exact dezelfde logica volgen.

De constructeurs moeten volgen, zo hoor je vaak . Maar dat doen ze, dat is zeker. Snel even naar Huawei om nog wat zaken te ontdekken…

Waar in dit alles bevindt Samsung zich? Het grootste deel van hun stand legt de focus op smart homes en Smart Cities. De Samsung-stand bestaat uit een salon, een eetkamer en televisieschermen.

Alle grote constructeurs zetten de stap naar Smart Cities. Hier bieden mobiele toestellen zeker een oplossing. Maar wat met mobile in onze huizen? Ook hier volgen veel van de grote fabrikanten.

Hieronder een voorbeeld van draadloze 4K-films. De bekende D-Link zet de stap naar een Whole-Home WiFi-systeem.

En laten we Z Wave niet vergeten. Zij breiden hun service uit naar oplossingen voor connectiviteit. Hun Z Wave Experience Demo House vat het goed samen: alles is er intergeconnecteerd.

Et bien sûr je ne peux pas oublier de citer Alexa et Google assistant. Mais ces produits-là vous les connaissez déjà.

En uiteraard zijn er Alexa en de Google Assistant. Maar die producten kent u al.

Dit gezegd zijnde: ja, de technologie bestaat en ja, we gaan een toekomst tegemoet met veel meer interconnectiviteit. De snelheid waarmee men mobiele data uitwisselt wordt verbazingwekkend en dit stelt de toekomst zeker. Maar veel van onze infrastructuur zal moeten volgen en onze mentaliteit moet veranderen. Dertig jaar lijkt hierbij niets. Ik hoop dan ook dat dit verslag je ervan heeft overtuigd dat onze toekomst er een is van automatisering, interconnectiviteit en vooral snelheid in datatransmissie.

Dan is het nu tijd voor wat ontspanning: “De zoektocht naar de stad van de toekomst”. Om te beginnen een fantastische, want zeer kleurrijke stand.

Na de gerobotiseerde motor, ziehier een gelijkaardige auto. Maar zoals ook bij de moto het geval is: de mens is nog steeds het meest efficiënt. Hieronder het relaas van de laatste dag op het CES. Op het programma nog veel technische snufjes, maar ook wat ontspanning om te eindigen in schoonheid.

Jour 4

Statistieken van de dag :

–          29 km (waarvan 20 in de wagen)

–          En ik durf het bijna niet meer te zeggen, 25 graden en een azuurblauwe hemel

Zoals je misschien weet, belicht Intel zijn nieuwe processors van de 8e generatie en ook zijn I9 extreme processor. Alles is nog niet in de handel beschikbaar en zeker niet op mobiel vlak of voor redelijke prijzen. Maar het is wel het bekijken waard.

De demonstraties zijn adembenemend. Intel heeft de gewoonte om een publieke show te houden op zijn stand om de nieuwe processors voor te stellen. En dat was hier natuurlijk ook het geval! Ze presenteren alles op laptops, wat toch wel indrukwekkend is. Hun laptops, uitgerust met de nieuwste processors, tonen alles over augmented reality en ook robotbeheer, zoals het beheren van tientallen drones. Hun demonstratie van AI gebeurt eveneens op een laptop uitgerust met dezelfde processor. De rekenkracht van deze laatste processors is inderdaad toegenomen. Daarnaast voorspelt Intel het einde van de tablets. Hoe dan? Simpelweg met 360 graden pc’s. Ze demonstreren een reeks van 360 graden laptops, genaamd ‘2 in 1 labtop’. Het is deze pc die de tablet zal vervangen. Sommigen zijn slechts enkele mm dik. Uiteraard verdwijnt dan ook alle connectiviteit. Ik herinner je eraan dat Intel ook heel sterk gelooft in de kracht van draadloos. Dus via deze pc met minimale dikte, moet je jouw pc verbinden en een USB/HDMI aansluiten. Maar we kijken al verder. Mogelijk wordt draadloos opladen een vereiste (dat is nog niet het geval), maar omdat draadloze verbindingen bijna even snel worden, kunnen we gokken op het verdwijnen van de connectiviteit op sommige laptops. Dit alles gaat voorlopig alleen over het hogere gamma van laptops en moet nog verder gedemocratiseerd worden.

Voorbeeld van 360 graden laptop

Nog steeds in de wereld van de pc, stelt Samsung ons een magnifiek scherm voor van 49 inch!

Q-led-technologie. Het voordeel is dat je 2 of zelfs 3 schermen in één hebt.

Ik denk dat ik via deze 4 verslagen de grote lijnen van CES 2018 heb uitgelegd, of laten we zeggen 30%. CES, dat zijn ook koks die je televisie aanzetten, je koelkast die je eten in 3D laat zien, televisies die in de vloer verdwijnen, stands met duizenden kabels in verschillende kleuren, Chinese boxen waar je beter het geluid van kan uitschakelen etc. Als ik één voornaamste conclusie moet trekken uit CES 2018, dan is het dat de uitwisseling van data steeds sneller moet gebeuren. De wereld zal meer en meer met elkaar verbonden zijn. Mensen willen alles en wel nu meteen. 5G, WIFI en GB, super krachtige processors… Dit alles moet ons het idee geven dat data vertrekt bij punt A en bijna net zo snel aankomt op punt B.

Deze startup injecteert een mengsel van koolstof en maakt je nadien wakker wanneer je maar wil. Natuurlijk komen veel mensen in opstand tegen dit principe en ontstaat er hierover een discussie rond de stand. We zouden het bijna geloven, de marketingactie van het jaar, Netflix overtreft zichzelf! In het midden van de promotiecampagne voor de nieuwe sciencefiction serie, liet het bedrijf de bezoekers geloven dat een startup eindelijk de sleutel tot onsterfelijkheid had gevonden.

Ik hoop dat je zo het CES toch ook in België wat hebt kunnen beleven. Tot volgend jaar.

Élevons votre marque.
Travaillons ensemble.

Contactez-nous
TOP