/ 14/10/2020 / PUB et Auxipress

Topic targeting report : mobiliteit

In samenwerking met PUB Magazine heeft Auxipress een widget uitgebracht met informatie over mobiliteit.


In deze editie vindt u een vergelijking van de zachte mobiliteit met de autosector. In de widget ziet u een overzicht van de mediatisering, de thema’s en de merken die verbonden zijn aan beide onderwerpen.

De autosector heeft, net als vele andere sectoren, een zware klap gekregen door de coronacrisis dit jaar. Maart, april en mei waren catastrofale maanden, waardoor de markt in België in 2020 al met 25%* gedaald is in vergelijking met vorig jaar. De zachte mobiliteit heeft de crisis goed doorstaan. Tijdens de lockdown is er maar liefst 40 kilometer aan fietspaden bijgekomen in Brussel.

Worden deze trends bevestigd in de Belgische media?

Tussen begin 2019 en midden 2020 heeft de auto-industrie 50 à 60% aan mediatisering ingeboet. Er was al een daling, maar het coronavirus heeft daar nog extra toe bijgedragen. Een ander gevolg van de crisis is dat bedrijven, bazen en werkgelegenheid thema’s geworden zijn die sterk in verband gebracht worden met de automobielsector in de Belgische media. De crisis en de lockdown hadden natuurlijk een grote invloed op de mobiliteit van de Belgen, en dat kon men merken in de pers.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten verloor ook de zachte mobiliteit een deel van haar media-aandacht tussen 2019 en 2020. De dalende trend is hier weel een stuk minder significant dan voor de auto-industrie. In maart was er een sterke daling, maar het aantal vermeldingen in verband met zachte mobiliteit ging wel weer omhoog in april, mei en juni. Weinig verrassend zijn fietsen en fietspaden de thema’s die het meest gelinkt worden aan zachte mobiliteit. Ook de politie en ongevallen zijn thema’s die aan dat onderwerp verbonden worden, wat aantoont dat er ook negatieve connotaties zijn voor zachte mobiliteit.

*Volgens cijfers van de Belgische Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie (Febiac).

Deel deze post
© Auxipress 2021 - CSR - Privacy policy
Deze website maakt grebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.