Kleine revolutie in het Franstalige radiolandschap in België met de komst van DAB+

Kleine revolutie in het Franstalige radiolandschap in België met de komst van DAB+

Op 4 november werd DAB+ officieel gelanceerd in de Federatie Wallonië-Brussel. DAB+ is een nieuw digitaal radioformaat dat op termijn het hele FM-spectrum zal vervangen. Concreet heb je voor dit systeem enkel een DAB+-ontvanger nodig.

Die is te koop aan heel redelijke prijzen, en wordt ook al in heel wat nieuwere automodellen ingebouwd.

In België zal FM waarschijnlijk binnen vijf jaar verdwijnen, maar in andere landen, zoals Noorwegen bijvoorbeeld, heeft DAB+ de FM-radio al helemaal vervangen. De toekomst van de radio ligt dus bij DAB+, en daar zijn verschillende redenen voor.

De nieuwe digitale radio biedt een superieure geluidskwaliteit, een groter aanbod en de mogelijkheid om beeld en tekst te integreren, wat bij FM niet mogelijk was. Dat wil zeggen dat de ontvangst, vooral in de wagen, van hogere kwaliteit zal zijn. Het zal ook eenvoudiger zijn om nieuwe zenders te zoeken, aangezien je nu op naam kan zoeken in plaats van op frequentie. Dankzij DAB+ hebben nieuwkomers zoals Tarmac en Nostalgie+ het daglicht gezien en het radioaanbod verrijkt.

Toch zal de integratie van DAB+ niet zonder slag of stoot verlopen. Talloze hinderpalen staan een massale omslag nog in de weg, zoals de korte wachtperiode voor je kan aansluiten op een radiozender. Bovendien zijn de kleinere zenders nog niet beschikbaar in DAB+. Het zijn zulke ongemakken die in de komende maanden zullen verholpen worden.

De officiële lancering heeft de Belgische Franstalige radiowereld in rep en roer gezet. De grootste Franstalige zenders hebben zich verenigd om met een campagne het grote publiek voor dit nieuwe formaat warm te maken.

En hoe zit dat met Vlaanderen? In het Noorden van het land werd DAB+ al eerder gelanceerd, en Vlaanderen ligt voor op zijn zuiderburen. Volgens een recente Ipsos-enquête luisterde 9% van de bevolking al in 2019 via DAB+ naar de radio. Dat is een stijging van 200% vergeleken met 2018. Het is dus waarschijnlijk dat DAB+ binnen enkele jaren het Belgische radiolandschap zal veroveren.

Élevons votre marque.
Travaillons ensemble.

Contactez-nous
TOP