Wat in de kleedkamer gebeurt, blijft nooit in de kleedkamer
Als de recente en zeer openbare ruzie tussen Rode Duivels Coach Domenico Tedesco en doelman Thibaut Courtois ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat wat er in de kleedkamer gebeurt, ooit wel eens naar buiten komt. Wat we van dit incident onthouden is dat PR een teamsport is en dat we allemaal de bal moeten rondspelen.
Een woordje uitleg. Een PR-job kan soms zeer veel voldoening geven, maar wordt vaak ondergewaardeerd. Wanneer een organisatie scoort, zal iedereen minstens een stukje van dat succes opeisen en vieren. Maar als het tegenzit, zoeken mensen graag een zondebok. Als er een verhaal naar buiten komt over het team, en het is niet fraai, dan is de PR-verantwoordelijke meestal degene die de brokken moet lijmen of de schuld krijgt.
Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. PR is meer dan alleen maar wachten tot een verhaal naar buiten moet gebracht worden of in de doofpot gestopt. PR is een ploegsport, net als voetbal, en elke speler moet meedoen. Als de bal niet wordt rondgespeeld, kom je nergens. Dat geldt evenzeer voor elk verhaal dat zich afspeelt binnen je team of je organisatie: als je prille successen – of moeilijkheden – niet met elkaar bespreekt, verlies je de controle. Zo simpel is het.
Maar wat liep er dan precies mis met de Rode Duivels? Aangezien we er niet bij waren toen Courtois en Tedesco de aanvoerdersband bespraken, kunnen we alleen maar gissen, maar één ding is duidelijk: het verhaal werd onvoldoende doorgesproken. Aan wie ligt dat dan? Niemand specifiek, en iedereen tegelijk.
Als er iets gebeurt in de kleedkamer, dan moeten de PR-jongens en -meisjes erbij zijn om dat verhaal te begeleiden. Maar dan moet je ze wel toelaten. Ze kunnen het verhaal helpen kaderen, verspreiden of een andere richting geven voordat het in de pers komt. En als er dan een verhaal naar buiten komt, van welke aard ook, dan is het er een van het hele team. Niet alleen van de doelman, de coach of de PR-verantwoordelijke.