Is e-commerce echt een bedreiging voor fysieke winkels?

Is e-commerce echt een bedreiging voor fysieke winkels?

E-commerce wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Als deze sector zich zo blijft ontwikkelen, wordt het dan een gevaar voor fysieke winkels?

Wat is e-commerce?

Eenvoudig gezegd verwijst e-commerce naar elke transactie die online uitgevoerd wordt. Het fenomeen verscheen in de jaren tachtig, maar het begon vooral te groeien in de jaren negentig dankzij de opkomst van online betalingen en de democratisering van internettoegang bij mensen thuis. In zijn beginstadium was e-commerce geen groot succes, vanwege de angst van investeerders en de ongerustheid van kopers over het gebruik van dit nieuwe kanaal. Naarmate het kanaal meer en meer betrouwbaar werd, werd e-commerce ook populairder.

Wat zijn de voordelen van e-commerce?

  • Een website kan de klok rond werken: We horen vaak dat online winkels tegenwoordig 24/7/365 open zijn. Het is vanzelfsprekend handig voor de klanten om een winkel te hebben die altijd open is.
  • De hele wereld is uw speeltuin: Winkels zijn niet langer beperkt tot een geografisch gebied, wat wel het geval is voor conventionele winkels. Dat is nog meer het geval met de opkomst van m-commerce – mobile shopping.
  • Geen verplaatsingskosten of verloren tijd: Klanten moeten niet langer geld uitgeven aan brandstof of openbaar vervoer om hun producten te zien. Via de virtuele winkels zijn die producten nu slechts enkele clicks verwijderd.
  • Prijsvergelijking met andere winkels: Er zijn verschillende onlinediensten waarmee klanten prijzen van online winkels kunnen vergelijken. Zo kunnen ze de beste prijzen vinden.

Dit is geen volledige lijst: We kunnen ook nog andere voordelen vermelden, zoals de hoeveelheid informatie die geleverd wordt, en gerichte communicatie.

Is e-commerce echt een bedreiging?

De razendsnelle groei van e-commerce tijdens de laatste twee decennia zou kunnen klinken als een doodvonnis voor fysieke winkels. Vandaag heeft de reus Amazon een beurswaarde van meer dan $1 biljoen, waardoor het de traditionele speler Wal-Mart – met een waarde van $333 miljard – achter zich laat. De statistieken zijn ongetwijfeld licht verontrustend.

Bytes boven bakstenen?

Vandaag de dag kan je elk soort product online vinden. Dat is een niet te verwaarlozen bedreiging voor mensen die bezig zijn in offlinehandel, omdat hun winkels en toonzalen vaak gebruikt worden als paskamers. Klanten komen binnen en kunnen de producten, de texturen en de kleuren zien, aanraken en uittesten. Beelden die je online ziet kunnen daarentegen misleidend zijn. Jammer genoeg gaan klanten, eens ze alles gezien hebben en besloten hebben wat ze willen, de productcodes opschrijven en het goedkoper online kopen. Voor winkels is dat een verspilling van werkkracht, elektriciteit en huur als dit dagelijks gebeurt. Klanten vinden online winkelen comfortabeler, en ze hebben meer opties om uit te kiezen, dus gaan ze vanzelfsprekend meer naar online winkels wanneer ze winkelen.

We kunnen echter niet alle moeilijkheden van retailers op het succes van e-commerce steken. Online winkelen is niet het einde van de fysieke winkels, dat maken volgende punten duidelijk. De verwachtingen van consumenten worden duidelijker, met hogere standaarden. Winkelaars zijn zich bewust van wat producten waard zijn, van de variatie in producten die op de onlinemarkt bestaan, en van het comfort dat geboden wordt dankzij de mogelijkheid om vanuit de eigen woonkamer producten te kopen. Retailers moeten beseffen dat ze een versnelling hoger moeten schakelen en moeten innoveren zodat ze niet achteropraken in de strijd om te overleven.

E-commerce zal fysieke winkels naar een ander niveau brengen. Een beetje concurrentie kan alleen maar goed zijn. Het geeft fysieke winkels de kans, zichzelf heruit te vinden. Zelfs al spreken we van een explosieve groei van e-commerce, met pieken tot +20% van het marktkapitaal per jaar, toch moet kleinhandel niet onderschat worden. De sector, met een marktkapitaal van $26,07 miljoen doet het ook heel goed, en kent elk jaar een geleidelijke groei.

Élevons votre marque.
Travaillons ensemble.

Contactez-nous
TOP