Esport, een populaire … sport?

Esport, een populaire … sport?

Is esport een sport, en mogen we ze als zodanig beschouwen?

De vraag komt vaak aan bod, maar de antwoorden lopen uiteen! Los van deze vraag kunnen beide disciplines heel wat opsteken van elkaar.

Elk zijn bijdrage

De sport kan esport een hogere graad van professionalisme bijbrengen. Zowel op het vlak van infrastructuur, training, voedingsbegeleiding als mentale voorbereiding, kan de nog jonge discipline in volle opbouw heel wat leren van de sport. Guillaume Chevalier, een kenner en liefhebber, benadrukt dat ook het implementeren van vlotte beslissingsprocessen en andere typische sportprocessen kunnen inspireren. Hij voegt er meteen aan toe dat in de omgekeerde richting, deze nieuwe vorm van ontspanning de sport wat kan leren over het digitale aspect, het gebruik van nieuwe spelers op het Internet, zoals influencers bijvoorbeeld, en storytelling.

Hoe dan ook, beide disciplines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steeds vaker vinden we esport terug in traditionele sportstructuren. Nieuwe competities worden opgezet op basis van bestaande sportcompetities. Zo zien we tegenwoordig de Proximus eSports League opduiken, het esport-equivalent van de Jupiler Pro League voetbal in België. Maar ook de internationale FIFA eWorld cup, de NBA 2K League in het basketbal en de F1 Esports Series passen in dat rijtje. Deze nieuwe competities bieden kansen voor merken die in esport willen investeren, terwijl ze toch in een meer vertrouwde en dus veilige context blijven.

Wordt esport een Olympische discipline?

Wanneer we het hebben over de link tussen sport en esport, kan je niet om de Olympische spelen heen. Al jaren woedt de discussie over de integratie van de discipline in de Olympische spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) boog zich in december 2018 over de kwestie, en zegt voorlopig nee, al laat ze de deur op een kier. Volgens het IOC zijn sommige elektronische sporten onverenigbaar met de Olympische waarden, waardoor elke discussie over het integreren van esports in het Olympisch programma voorbarig is. Toch is er hoop, omdat esport een heel eigen discipline wordt op de South-East Asian Games in 2019, die onder toezicht van het IOC staan. Misschien is het nog een stap te ver om deze Spelen als een test te zien voor een integratie in het Olympische programma, maar er is minstens voer voor speculatie …

Het is een boeiend debat dat tevens voor verdeeldheid zorgt. Voor sommigen is het zelfs geen debat waard. Volgens Philippe Rodier, voormalig speler en coach van de Vitality-ploeg, vormt het feit dat de spelen in handen zijn van uitgevers in plaats van federaties, zoals in de traditionele sport, een groot probleem voor het opnemen van esport in de Olympische Spelen. Hij sluit zich dan ook aan bij Guillaume Chevalier, die benadrukt dat een uitgever zijn spel aan de man wil brengen, en dat dat snel tot belangenvermenging kan leiden. Door één bepaald spel te kiezen als Olympische discipline, zou het IOC zeer duidelijk een uitgever bevoordelen, met alle commerciële gevolgen van dien. Ten slotte zijn er ook mensen die vinden dat esport helemaal geen behoefte heeft aan de Olympische Spelen om zich te ontwikkelen, en vice-versa. Of men esport beschouwt als een sport of niet, en of men voor of tegen de integratie in de Olympische Spelen is, het debat blijft kenners en liefhebbers bezig houden. Als buitenstaander kan je enkel maar gefascineerd vaststellen dat alle mogelijkheden van deze discipline volop in de lift zitten in de media.

Élevons votre marque.
Travaillons ensemble.

Contactez-nous
TOP